Koninklijke fanfare dommelgalm neerpelt

Over

 

dommelgalm-in-dommelhofDe geschiedenis van de “Koninklijke Fanfare Dommelgalm” Begint op 13 december 1860, toen 7 Neerpeltenaren samen zaten om een muziekgezelschap op te richten, met als missie:” de bevordering der muziekkunde, en diende tot nut en vermaak der inwoners van Neerpelt”  Vanaf 1880 telt de fanfare steeds tussen de 30 en 50 spelende leden.

En meer dan 150 jaar na haar oprichting is de wereld onmiskenbaar verandert en dit noodzaakte om continu bij te sturen in onze visie omtrent het verenigingsleven, amateurmuziek en onze sociale taak in de dorpsgemeenschap van Neerpelt. Maar onze missie blijft overeind. Mensen aanzetten tot het leren bespelen van een instrument en samen musiceren. Waar we als fanfare vele decennia instonden voor het enige muziekonderwijs in onze gemeente, heeft de Neerpelter bevolking vandaag toegang tot het regionaal georganiseerd deeltijds kunstonderwijs van het Niko. Echter de interesse tot het bespelen van een instrument wordt nog dikwijls gewekt bij onze vereniging waarna men dan gelijklopend zijn of haar studies start aan de academie. Na de actieve muziekstudie is een vereniging als Dommelgalm het ideaal platform om zijn muzikale talenten te onderhouden en te musiceren in groep.  Amusement met een grote A en kunst met kleine k,  het gespeelde repertoire moet in eerste plaats het publiek en de amateurmuzikant aanspreken maar krijgt ook de waardering van de professionele muzikanten, zangers en dirigenten waar we repeteren en concerteren.

15052008927_eb3057718c_cMaar ook het sociale doel blijft overeind door laagdrempelig zich open te stellen voor iedereen, die wil muziek maken ongeacht zijn afkomst, financiële situatie of plaats in de maatschappij. Door nog steeds geen lidgeld te vragen, gratis instrumenten ter beschikking te stellen en opleiding te voorzien. Het openbare leven van onze fanfare is op 150 jaar sterk geëvolueerd van een korps dat via optochten en  het opluisteren van feestelijkheden met traditionele marsmuziek door de straten van Neerpelt trok, naar een concerterend korps dat veel meer in haar mars heeft dan alleen de marsmuziek. We brengen vandaag een repertoire van moderne muziek rond bepaalde thema’s zoals film, medleys, Italiaans, enz … Wat maakt dat we minder in het directe straatbeeld aanwezig zijn, maar nog steeds musiceren in publieke plaatsen zoals kerken, gemeente patio, Dommelhof, enz…

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.